top of page

 

 

 

  • Sæt dig grundigt ind i racens forskellighed og læs gerne Border Collie Bogen, der kan lånes på biblioteket.

  • Læs her på hjemmesiden om racen. Klubben giver et bredt billede af racen, ikke kun "salgsargumenterne"

  • Besøg altid mere end en opdrætter. Læs mere om dette nedenfor.

  • Tjek pris og kvalitet. Læs mere om dette nedenfor

  • Undersøg om hvalpens forældre er sunde, raske, tillidsfulde og velfungerende - og forlang altid at hilse på hvalpens mor

  • Klubben anbefaler at alle hvalpe øjenspejles inden de er 8 uger. Tjek under vores sundhedsside. Der er sikkert mange forklaringer på, hvorfor der ikke øjenspejles. Der er bare ingen god undskyldning for at lade være!

  • Besøg hvalpene i deres vante omgivelser. Se efter om hvalpene er velplejede, glade, frimodige og kontaktsøgende

  • Tag hvalpen til et neutralt sted hos opdrætteren, hvor den ikke før har været, og iagttag hvordan hvalpen reagerer når du sætter den ned. Er den nysgerrig og frimodig eller er den utryg og bange? 

  • Kontakt Border Collie Klubben - og evt. også Dansk Kennel Klub før købet.

  • Sørg for at du og opdrætteren indgår en klar købsaftale, som I begge forstår og er enige om.

  • Såfremt du indgår en udstationeringsaftale, er det en god ide at tale med DKK før du skriver under. Se link nederst på denne side.

  • Vær opmærksom på om forældrene til hvalpen opfylder DKK's avlskrav og klubbens avlsanbefalinger. Læs mere her 

 

Med disse råd i baghovedet er du godt klædt på til at købe hund. Nedenfor finder du en del links til relevante sider hos Dansk Kennel Klub om det at købe hvalp.

Det er også en god ide at deltage på et af DKK's "Før du køber hund kurser"

læs mere om kurserne her: Dansk Kennel Klub

Gode råd

Om Opdrættere

 

Langt de fleste opdrættere er seriøse opdrættere. Klubben gør opmærksom på at denne ingen indflydelse har på, hvordan de enkelte opdrættere driver deres opdrætsvirksomhed, hvilke forudsætninger de enkelte har og udfra hvilke kriterier de har valgt deres opdræt.


Denne beskrivelse er for at du som hvalpekøber kan få et indblik i, hvad der bør tænkes på, når du kommer på besøg/ringer for at forhøre om en eventuelt kommende hvalp.

 

Som hvalpekøbere har vi ikke alle samme ønsker og krav til en nye kommende hvalp. Den hvalp, der er perfekt for den ene familie, kan således være det helt forkert til den anden familie. Som hvalpekøber skal du derfor selv være klar over, hvad du egentlig forventer af den hvalp du køber.

 

Her kan du læse meget mere om racen.

 

Opdrættere er handelsfolk, der skal have solgt en vare. Klubben er af det indtryk, at langt de fleste opdrættere er seriøse. Man skal blot være klar over at man måske ikke altid får det fulde billede af racen/kuldet/mor/far. Derfor er det meget vigtigt at besøge flere forskellige opdrættere og høre, hvad de har at fortælle om racen/deres opdræt.

 

Lille eller stor kennel er altid et spørgsmål. Begge kan have perfekte hvalpe.

Mange anser "stueopdræt" (en betegnelse for de mennesker, som måske har bare 1 kuld hvert 2. år) som et stempel for, at hvalpene har haft de mest perfekte betingelser og rigtigt er blevet puslet om.

Stueopdræt kan måske være præget af, at det netop ikke er ret ofte, de kenneler har kuld eller at det er det eneste de har haft/skal have. Opdrætteren har derfor ikke altid så megen erfaring i det at have hvalpe og ved måske ikke så meget om avlsmæssige strategier og sygdomme. Et stueopdræt har som regel nogle andre fordele end den store kennel, idet de har kun det ene kuld at tage sig af. Så det behøver bestemt ikke at være negativt, at det er et stueopdræt.

 

Den store kennel har som regel stor erfaring og indsigt i avl og kan derfor fortælle meget om avl og sundhed. Den store kennel har som regel mange flere hvalpe at sælge og på mange tidspunkter af året.

 

Det første man som hvalpekøber bør gøres opmærksom på er, at dette er en race, der skal beskæftiges. Når man besøger en kennel, bør man som hvalpekøber tjekke, hvad denne kennel beskæftiger sine hunde med. Alle sine hunde - vel at mærke.

Opdrættere har hjemmesider. Nogle er gode til reklame. Vær kritisk, når du kigger rundt. I hundeverdenen hænger pris og kvalitet bestemt ikke altid sammen.

 

Man kan desværre ikke altid regne med, at fordi man har købt det dyreste, så har man også fået det bedste. Lige nu (2023) ligger priser på en hvalp fra 9.000 - 15.000 kr. Det er en meget stor prisforskel. Nogle hvalpe til 9.000,- har forældre med gode titler bag sig og er måske for billige. Nogle hvalpe til 15.000,- hvor forældrene ingen titler eller prøver har bag sig - er måske for dyre.

 

Der er heldigvis mange opdrættere hvor pris og kvalitet hænger fint sammen. Det vigtige er igen at tjekke flere opdrættere og se, om pris og kvalitet står mål med hinanden. Som hvalpekøber er det bedste jo ikke godt nok.... Men der er en grænse. Sørg for at du som hvalpekøber også synes den grænse er rimelig.

 

Som hvalpekøber bør man tjekke flere forskellige opdrættere for dermed at have en mere fuldt billede af, hvad der for din familie er det korrekte valg af ny hvalp!

 

Der findes i dag DNA tests for bl.a. CEA, CL og TNS. En ansvarlig opdrætter har foretaget disse DNA tests. Forlang at se dokumentation for at dette er foretaget på avlsdyrene eller som minimum moderen. Opdrætter kan ikke altid bestemme hvad hanhundens ejer kan/skal gøre. Der er ingen undskyldning for ikke at foretage disse tests.

Udstationering - gode råd

Nogle opdrættere vælger at udstationere nogle af sine hunde i private hjem hos såkaldte udstationeringsværter. Det kan give både hund, opdræt og udstationeringsvært de bedste betingelser, og en udstationeringsaftale kan være en god ide, hvis aftalen er fair for alle parter:

  • Det giver opdrætteren mulighed for at får mulighed for at holde ”flere potentielle bolde i luften” – selv om man ikke har mulighed for at inkludere flere hunde i den flok, man har på sin egen matrikel.

  • Det giver hunden et trygt og godt familieliv i hverdagen.

  • Og det giver udstationeringsværten mulighed for at dele sit liv med en hund - vederlagsfrit, men ikke nødvendigvis omkostningsfrit. Til gengæld følger der med hunden oftest en mentor med i form af opdrætteren, der i mange tilfælde bliver en nær ven, ligesom man som udstationeringsvært får oplevelser med i form af parring og fødsel, som man måske ellers ikke ville have fået.

    Inden du indgår en udstationeringsaftale som vært eller opdrætter bør i sætte jer grundigt ind i DKK anbefalinger som kan læses her

bottom of page